Leżałem w sobotę na kanapie i przewijałem telefon. Dookoła cisza, kawa wystygła, a serial, który oglądałem, nagle zrobił się tak nudny, że wolałbym patrzeć w sufit. Ktoś mi kiedyś powiedział, że nuda to najgorszy doradca, ale kto by tam słuchał. Wtedy odezwał się Bartek – wysłał mi zdjęcie ekranu. A na nim liczby. Zielone. Zero, zero, zero i jakaś konkretna suma. Bartek napisał tylko: „wygrałem, stary, kurde, nie mogę uwierzyć” i dodał śmieszną buźkę. Nie pytałem wtedy o szczegóły, bo zrobiliśmy się na siebie obrażeni o głupotę związaną z meczem, ale ten zrzut ekranu utkwił mi w głowie.
Nie jestem hazardzistą w tym sensie, że nigdy nie stałem godzinami przy automatach w budce z Lotto. Nie kupuję też zdrapek. Ale od czasu do czasu, szczególnie wtedy, kiedy w pracy dzieje się za dużo, potrzebuję jakiejś odskoczni. Zazwyczaj wystarcza mi rower albo piwo z kolegą. Tamtej nocy jednak nuda była silniejsza. Otworzyłem przeglądarkę i wpisałem nazwę z linku od Bartka. Szczerze? Zrobiłem to z czystej ciekawości. Wszedłem na stronę vavada. Nigdy wcześniej tam nie byłem, a interfejs wydał mi się przyjazny. Bez ściany tekstu, same obrazki, wszędzie pełno kolorowych zakładek. Pomyślałem sobie: „sprawdzę tylko, o co tyle krzyku”. I to był mój pierwszy błąd, bo nie ma czegoś takiego jak „tylko sprawdzę”. Zawsze się to kończy jednym kliknięciem więcej.
Zarejestrowałem się przez telefon, co zajęło może dwie minuty. Na koncie widniało zero złotych, a mój mózg wciąż powtarzał, że to nic takiego. Pamiętam, że miałem wtedy na koncie jakieś trzy i pół tysiąca odłożone na głośniki do komputera. Głupie, prawda? No dobra, zdaję sobie sprawę, że to brzmi jak scenariusz złego filmu. Facet bezgranicznie nudzący się w sobotę wpada na pomysł, żeby zagrać o pieniądze odłożone na sprzęt. Ale tak to właśnie wyglądało. Depozyt minimum to była stówka, więc wpadłem na „sprytny” pomysł, że wgram sto złotych i zobaczę, jak to działa. Przecież sto złotych to nie jest nic wielkiego, prawda? No dobra, było to trochę więcej niż nic, ale chodziło tylko o sprawdzenie mechaniki.
Pierwsze dziesięć minut było zaskakujące. Dostałem jakieś darmowe spiny w grze z owocami, coś tam pykło, coś się kręciło. I nagle z tych stu złotych zrobiło się sto osiemdziesiąt. Bez wysiłku, bez myślenia, ot, maszyna sama zasuwa. Człowiek jest jednak tak skonstruowany, że gdy widzi, że coś rośnie, chce więcej. Powoli, niepostrzeżenie, zmieniłem nastawienie z „sprawdzam” na „jeszcze chwila, zaraz skończę”. Wtedy trafiłem na stronę vavada po raz drugi w tym samym tygodniu, choć wydawało mi się, że minęło zaledwie pół godziny. Zacząłem zwiększać stawki. Złotówki, później piątki, później dyszki. Wyglądało na to, że mam dobrą passę. Konto urosło do trzystu złotych, a ja czułem się, jakby ktoś włączył mi w głowie wentylator – myśli wirowały szybko, ale bez celu.
No i oczywiście przyszła ta druga strona. Zaczęło się od zwykłego pecha – przegrywałem co drugi spin. Próbowałem coś udawać, że kontroluję sytuację, że jak przegram do dwustu, to zrywam. Potem do stu. A potem zniknęły wszystkie wygrane i zacząłem ruszać ten mój zapas na głośniki. Nie, żebym był nałogowcem, po prostu nie mogłem znieść myśli, że wychodzę na stratnego. W głowie miałem tylko jedną mantrę: „jeszcze jedna runda i wracam do remisu”. Przez trzy godziny nie wstałem z kanapy, a jedyne światło, jakie widziałem, to to z ekranu laptopa. Zrobiłem się czerwony na twarzy, mimo że w pokoju było chłodno. W pewnym momencie zobaczyłem, że zostało mi czterysta złotych z tych trzech i pół tysiąca. I wtedy dotarło do mnie coś dziwnego – nie smutek, nie panika, tylko dziwne zimne zacięcie. „Skoro spadłem tak nisko, to już nie ma czego żałować” – pomyślałem. To jest właśnie ten moment, w którym wielu graczy robi największe głupstwo. Bo zamiast wyjść, zaczynają gonić stratę jak pies ogon.
Wstałem napić się wody. W kuchni spojrzałem na lodówkę, na której magnesem przypięty jest rachunek za prąd. I wtedy jakby ktoś strzelił mnie w twarz. Zdałem sobie sprawę, że zachowuję się jak zupełnie inny człowiek. Zawsze byłem z siebie dumny, bo umiałem przegrywać w gry planszowe, w karty z kumplami, nawet w zakłady sportowe – wzruszałem ramionami i mówiłem „trudno”. Ale tamta noc pokazała mi, że to wszystko była ściema. Po prostu nigdy nie grałem o prawdziwe pieniądze w samotności, gdzie nikt nie widzi mojej miny. Wejście na platformę vavada po raz trzeci było już świadomym testem: czy potrafię zrobić coś, na co normalnie bym się nie zdecydował, ale w kontrolowanych warunkach? Wziąłem głęboki wdech, usiadłem z powrotem i zamiast zwiększać stawkę, postawiłem ostatnie dwieście złotych w trybie prostego losowania. Bez żadnej strategii, bez analizy, po prostu obstawiłem pole, które podświetliło się na pomarańczowo. To była najdziwniejsza minuta w moim życiu. Nie grałem bowiem o pieniądze. Grałem o to, czy potrafię przyjąć przegraną z godnością, czy też jestem tylko kolejnym frajerem, który tłumaczy sobie wszystko serią.
Koło się kręciło. W tle leciała jakaś irlandzka muzyka, a ja patrzyłem na animowane symbole jak zahipnotyzowany. Gdy bębny stanęły, na ekranie pojawiła się pełna linia tych samych ikon. Nie wiem, co to był za symbol, może diament, może dzwonek – ale suma, która wpadła na konto, wyrównała prawie całą moją stratę. Dokładnie: dostałem trzy tysiące czterysta. Odejmując to, co przegrałem, wyszedłem na swoje, a nawet na małym plusie, bo została mi jeszcze ta stówka. Ale wiecie, co było najdziwniejsze? Nie czułem euforii. Siedziałem przez chwilę, patrzyłem na tę kwotę i po prostu wypłaciłem pieniądze na konto. Zajęło to może piętnaście minut. Potem zamknąłem laptopa, poszedłem do łazienki, umyłem zimną wodą twarz i spojrzałem w lustro. ten facet z lustra nie wyglądał ani na zwycięzcę, ani na przegranego. Wyglądał na kogoś, komu właśnie spadły klapki z oczu.
Następnego dnia kupiłem te głośniki, bo jednak zostało mi trochę kasy, ale już bez tego dreszczyku, który towarzyszyłby normalnym zakupom. Bartek dopytywał, jak mi poszło. Opowiedziałem mu całą historię, a on tylko się zaśmiał i powiedział: „widzisz, czasem trzeba przegrać, żeby zrozumieć, że wygrana nie jest najważniejsza”. Trochę to banalne, ale jednak coś w tym jest. Od tamtej pory wchodzę na tę platformę rzadko, raz na kilka tygodni, i zawsze z górnym limitem, który jestem gotów stracić. I wiecie co? Nigdy więcej nie dałem się ponieść emocji. Z tobą może być inaczej – ty możesz wygrać, możesz przegrać, ale najważniejsze, żebyś po każdej sesji umiał wyjść i zająć się czymś innym. Bo prawdziwa wolność nie polega na tym, żeby wygrywać, tylko na tym, żeby umieć powiedzieć sobie „dość”. Ja w końcu potrafię.
Зaraz będzie o tym, jak prawie straciłem 3000 złotych przez nudę i jednego SMS-a od znajomego
-
lavendercherida